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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
23/01/2018 |
Data da última atualização: |
20/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ÁLVARES, V. de S.; SOUZA, J. M. L. de; SOUZA, G. S. de. |
Afiliação: |
VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-Acre; JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-Acre; Gregory Santiago de Souza, Superintendência Federal da Agricultura do Acre. |
Título: |
Potencial da região produtora da "Farinha de Cruzeiro do Sul" para a Indicação Geográfica. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOUZA, J. M. L. de; ÁLVARES, V. de S.; NÓBREGA, M. de S. (ed.). Indicação geográfica da farinha de mandioca de Cruzeiro do Sul, Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2017. |
Páginas: |
cap. 1, p. 21-33. |
ISBN: |
978-85-7035-768-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A IG é uma estratégia inovadora que constitui uma forma especial de proteção aos produtos e visa, principalmente, distinguir a origem de um produto por meio da identificação da área de produção. Em um mundo de relações econômicas globalizadas, as IGs possibilitam salvaguardar características locais e regionais dos produtos, valorizando e atestando seus níveis de qualidade, os quais são fruto dos fatores naturais de uma área delimitada e daqueles relacionados à intervenção do homem. A IG é um ativo intangível que pode representar o primeiro passo para dar ao produto um valor cultural agregado. É um direito relativo à propriedade industrial estabelecido na Lei 9.279/1996, que pode ser classificado em dois tipos: indicação de procedência (IP), isto é, a notoriedade do local de origem dos produtos/serviços ou denominação de origem (DO), relacionada ao local (meio geográfico) de origem. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Cruzeiro do Sul (AC); Denominación de origen protegida; Economía de la producción; Explotación agrícola familiar; Harina de yuca; Indicação geográfica; Produção artesanal; Regional do Juruá; Tecnología tradicional; Território da Cidadania; Western Amazon. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Desenvolvimento socio-econômico; Farinha; Mandioca; Manihot esculenta; Procedência. |
Thesaurus Nal: |
Cassava flour; Family farms; Production economics; Protected designation of origin; Provenance; Traditional technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171573/1/26485.pdf
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Marc: |
LEADER 02519naa a2200481 a 4500 001 2086107 005 2023-11-20 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-7035-768-7 100 1 $aÁLVARES, V. de S. 245 $aPotencial da região produtora da "Farinha de Cruzeiro do Sul" para a Indicação Geográfica.$h[electronic resource] 260 $c2017 300 $acap. 1, p. 21-33. 520 $aA IG é uma estratégia inovadora que constitui uma forma especial de proteção aos produtos e visa, principalmente, distinguir a origem de um produto por meio da identificação da área de produção. Em um mundo de relações econômicas globalizadas, as IGs possibilitam salvaguardar características locais e regionais dos produtos, valorizando e atestando seus níveis de qualidade, os quais são fruto dos fatores naturais de uma área delimitada e daqueles relacionados à intervenção do homem. A IG é um ativo intangível que pode representar o primeiro passo para dar ao produto um valor cultural agregado. É um direito relativo à propriedade industrial estabelecido na Lei 9.279/1996, que pode ser classificado em dois tipos: indicação de procedência (IP), isto é, a notoriedade do local de origem dos produtos/serviços ou denominação de origem (DO), relacionada ao local (meio geográfico) de origem. 650 $aCassava flour 650 $aFamily farms 650 $aProduction economics 650 $aProtected designation of origin 650 $aProvenance 650 $aTraditional technology 650 $aAgricultura familiar 650 $aDesenvolvimento socio-econômico 650 $aFarinha 650 $aMandioca 650 $aManihot esculenta 650 $aProcedência 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCruzeiro do Sul (AC) 653 $aDenominación de origen protegida 653 $aEconomía de la producción 653 $aExplotación agrícola familiar 653 $aHarina de yuca 653 $aIndicação geográfica 653 $aProdução artesanal 653 $aRegional do Juruá 653 $aTecnología tradicional 653 $aTerritório da Cidadania 653 $aWestern Amazon 700 1 $aSOUZA, J. M. L. de 700 1 $aSOUZA, G. S. de 773 $tIn: SOUZA, J. M. L. de; ÁLVARES, V. de S.; NÓBREGA, M. de S. (ed.). Indicação geográfica da farinha de mandioca de Cruzeiro do Sul, Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
19/07/2023 |
Data da última atualização: |
19/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
AZEVEDO, T. C.; GUIMARAES, F. F. M.; TRINDADE, R. dos S.; LANA, U. G. de P.; SOUZA, I. R. P. de. |
Afiliação: |
TÁCILA CRISTINA AZEVEDO, Universidade Federal de São João del-Rei; FLÁVIA FERREIRA MENDES GUIMARAES, Faculdades Ciências da Vida; ROBERTO DOS SANTOS TRINDADE, CNPMS; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; ISABEL REGINA PRAZERES DE SOUZA, CNPMS. |
Título: |
Comparison of protocols for chromosome duplication in haploid maize. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 22, e1311, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.18512/rbms2023v22e1311 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Different methods of chromosome duplication are used to obtain doubled haploids in maize; however, comparisons of efficiency among protocols have only begun to appear in the literature. Therefore, this study aimed to compare the efficiency of three protocols of chromosome duplication. A randomized block experimental design was used, with three replications composed of three treatments of chromosome duplication (duplication by colchicine injection in plants, duplication by immersion of roots in colchicine solution, and duplication by immersion of newly germinated seedlings in colchicine solution). Two hundred seventy haploid seeds were obtained from crossing the genotype source 91500212 with the haploid inducer hybrid Tail P1 × Tail P2, with 90 seeds for each treatment. In the chromosome duplication through injection, a colchicine solution at 0.125% was applied to the stem of the seedlings 15 days after germination. In the chromosome duplication through root immersion, 15 days after germination, the roots of the seedlings were immersed in a 1% colchicine solution for six hours, followed by removing colchicine residues and transplanting them in trays with the substrate. Finally, in the chromosome duplication of newly germinated seedlings, three days old seedlings were immersed in a 0.06% colchicine solution for 12 hours, then removed from the solution and transplanted in trays with the substrate. Twenty days after treatment, the plants were transplanted in 20-liter pots with fertilized soil in a greenhouse, beginning data collection. Results indicate that the injection protocol showed better survival, better practicality of application, and lower costs and risks. MenosDifferent methods of chromosome duplication are used to obtain doubled haploids in maize; however, comparisons of efficiency among protocols have only begun to appear in the literature. Therefore, this study aimed to compare the efficiency of three protocols of chromosome duplication. A randomized block experimental design was used, with three replications composed of three treatments of chromosome duplication (duplication by colchicine injection in plants, duplication by immersion of roots in colchicine solution, and duplication by immersion of newly germinated seedlings in colchicine solution). Two hundred seventy haploid seeds were obtained from crossing the genotype source 91500212 with the haploid inducer hybrid Tail P1 × Tail P2, with 90 seeds for each treatment. In the chromosome duplication through injection, a colchicine solution at 0.125% was applied to the stem of the seedlings 15 days after germination. In the chromosome duplication through root immersion, 15 days after germination, the roots of the seedlings were immersed in a 1% colchicine solution for six hours, followed by removing colchicine residues and transplanting them in trays with the substrate. Finally, in the chromosome duplication of newly germinated seedlings, three days old seedlings were immersed in a 0.06% colchicine solution for 12 hours, then removed from the solution and transplanted in trays with the substrate. Twenty days after treatment, the plants were transplanted in 20-liter pots with f... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Duplo haploide; Production of lines. |
Thesagro: |
Linhagem; Milho; Zea Mays. |
Thesaurus NAL: |
Doubled haploids. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155039/1/Comparison-of-protocols-for-chromosome-duplication-in-haploid-maize.pdf
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Marc: |
LEADER 02438naa a2200253 a 4500 001 2155039 005 2023-07-19 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.18512/rbms2023v22e1311$2DOI 100 1 $aAZEVEDO, T. C. 245 $aComparison of protocols for chromosome duplication in haploid maize.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aDifferent methods of chromosome duplication are used to obtain doubled haploids in maize; however, comparisons of efficiency among protocols have only begun to appear in the literature. Therefore, this study aimed to compare the efficiency of three protocols of chromosome duplication. A randomized block experimental design was used, with three replications composed of three treatments of chromosome duplication (duplication by colchicine injection in plants, duplication by immersion of roots in colchicine solution, and duplication by immersion of newly germinated seedlings in colchicine solution). Two hundred seventy haploid seeds were obtained from crossing the genotype source 91500212 with the haploid inducer hybrid Tail P1 × Tail P2, with 90 seeds for each treatment. In the chromosome duplication through injection, a colchicine solution at 0.125% was applied to the stem of the seedlings 15 days after germination. In the chromosome duplication through root immersion, 15 days after germination, the roots of the seedlings were immersed in a 1% colchicine solution for six hours, followed by removing colchicine residues and transplanting them in trays with the substrate. Finally, in the chromosome duplication of newly germinated seedlings, three days old seedlings were immersed in a 0.06% colchicine solution for 12 hours, then removed from the solution and transplanted in trays with the substrate. Twenty days after treatment, the plants were transplanted in 20-liter pots with fertilized soil in a greenhouse, beginning data collection. Results indicate that the injection protocol showed better survival, better practicality of application, and lower costs and risks. 650 $aDoubled haploids 650 $aLinhagem 650 $aMilho 650 $aZea Mays 653 $aDuplo haploide 653 $aProduction of lines 700 1 $aGUIMARAES, F. F. M. 700 1 $aTRINDADE, R. dos S. 700 1 $aLANA, U. G. de P. 700 1 $aSOUZA, I. R. P. de 773 $tRevista Brasileira de Milho e Sorgo$gv. 22, e1311, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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